Skip to main content

MXGP

MXGP Race Start

 

Triumph je najavio svoj napad na FIM svetsko prvenstvo u motokrosu ambicioznim programom trka, dok je takođe ušao u novi segment za legendarni britanski motociklistički brend. Rad sa nekim od najuspešnijih i najuglednijih članova tima u sportu sa vrhunskim takmičarskim iskustvom i Triumphovim inženjerskim znanjem učiniće 2024. godinu uzbudljivom za novoosnovani Triumph Racing tim.

 

MXGP Race Start)

 

 

Triumph će 2024. godine ući na FIM svetsko prvenstvo u motokrosu sa dva vozača na svom temeljno razvijenom, fabričkom trkačkom motociklu od 250 kubika, zasnovanom na platformi za proizvodnju motocikala koja će biti predstavljena u bliskoj budućnosti. MXGP trkački program se nalazi u Belgiji i vode ga Tjeri Šizat-Suzoni i Vensan Bereni. Sa Triumphovim istraživanjem i razvojem u globalnom sedištu kompanije u Hinkliju u Velikoj Britaniji, kao i Pro Motokros/Superkros timovima u SAD, timovi imaju zajedničku viziju za budućnost dok kreću na ovo važno putovanje. Kako planira da se suoči sa jednim od svojih najvećih izazova do sada, Triumph Racing vredno radi sa svojim test vozačima, kao što je bivši pobednik GP-a i veliki takmičar Klement Desal. 

MX2 Svetsko prvenstvo u motokrosu održava se od marta do oktobra i uključuje 19 događaja sa različitim terenima - od dubokog peska do zemlje, što ga čini vrhunskim poligonom za kontinuirani razvoj Triumphovih proizvoda za terensku vožnju. U 2025. Triumphove ambicije će se proširiti na klasu 450.

 

MX GP World Championship

MXGP trke se održavaju tokom vikenda. U subotu, svaki razred MXGP i MX2 ima 25 minuta slobodnog treninga, nakon čega sledi 25 minuta treninga sa vremenskim rasporedom i 5 minuta startnog treninga. Ova sesija diktira izbor startne kapije za kvalifikacionu trku, i dok vozači redom idu ka kapiji, oni mogu da izaberu svoju poziciju kapije. Kvalifikaciona trka ima probni krug koji traje 20 minuta + 2 kruga.

U nedelju vozači dobijaju 15 minuta za zagrevanje, a zatim slede dve trke od 30 minuta + 2 kruga – „moto“. Zajednički rezultat dve trke određuje konačnu poziciju ukupnog pobednika Gran prija, kao i takmičara koji su se plasirali na podijum.

MXGP – granica od 450 cm3
MX2 – granica od 250 cm3. Postoji i starosno ograničenje prema kojem je učešće u ovoj klasi dozvoljeno samo vozačima mlađim od 23 godine. Vozači koji osvoje dve svetske titule moraju da pređu u MXGP kategoriju.