Skip to main content

POTVRĐEN MIT O MOTOCIKLU

Brand Triumph Motorcycles 10th jan 2024
  • Ultimativni poklon za bajkere - Devet motocikala '64 Triumph je 1965. kupio Elvis Prisli za sebe i svoju Memfis Mafiju
  • Pomozite nam da pronađemo Triumphe Memfis Mafije - Da li su ovi istorijski motocikli izgubljeni u vremenu?
  • Jedinstvena prilika da posedujete jedinstveni Triumph “Elvisa Prislija” i odgovarajuću gitaru - Prikupljanje novca za dobrotvornu fondaciju Elvisa Prislija

 

Triumph Motorcycles je otkrio istinu iza poznatog mita o motociklima – da je Elvis Prisli dao izuzetan motoristički poklon svakom članu svoje Memfis Mafije 1965.

Otkrivanjem originalnih čekova u arhivi Grejslenda, koje je potpisao sam Elvis, kao i sećanja Džerija Šilinga, bliskog Elvisovog prijatelja, može se potvrditi da je Elvis kupio devet motocikala Triumph na poklon, kako bi on i njegovi najbliži prijatelji mogli zajedno da voze po brdima Los Anđelesa.


PRIČA

Elvis Prisli je trajna muzička legenda i kulturna ikona. Najprodavaniji solo umetnik u istoriji i prava filmska zvezda, snimio je 31 film tokom svoje holivudske karijere. Takođe je bio strastveni motociklista, vozeći motocikle u nekoliko svojih filmova uključujući crveni i srebrni Triumph 650 Bonneville “Desert Sled” u komedijskom vesternu iz 1968. godine "Stay Avay Joe".

Ali, Elvisovo upoznavanje sa motociklima Triumph došlo je nekoliko godina ranije, sa ovom pričom, koja je rokenrol kao i on sam.

U junu 1965. Elvis je bio na snimanju mjuzikla „Frenki i Džoni“ u studiju Samjuel Goldvin u Holivudu. Uzimajući pauzu od snimanja, Elvis je provodio vreme sa svojim najbližim prijateljima, poznatim kao "Memfis Mafija" u svojoj kući na Bel Eru.

Džeri Šiling, Elvisov prijatelj i član njegove čuvene “Memfis mafije”, stavio je avans na novi Triumph T120 650 Bonneville u Bill Robertson & Sons na Bulevaru Santa Monika. Kada je doveo motocikl kući, Elvis je zamolio da ga ga provoza po naselju Bel Er. Džeri je, naravno, prihvatio i Elvis je skočio na motocikl. Bio je impresioniran, a kada se vratio, rekao je svom menadžeru transporta, Alanu Fortisu, da „naruči po jedan za sve momke, ali... to mora biti večeras!“

Bill Robertson & Sons su uspeli da isporuče sedam Triumpha te noći, kombinaciju 650 TR6 i 650 T120 visokih performansi sa dva karburatora. Zajedno su se vozili oko Bel Aira do kasno uveče, zaustavljajući se tek kada su komšije pozvale policiju da se žale. Preostali motocikli su stigli dva dana kasnije, a njih devet se pobrinulo da maksimalno iskoriste vreme pauza od snimanja, vozeći se zajedno nedeljom autoputem Pacifičke obale.

Džeri Šiling, Elvisov blizak prijatelj, priseća se: „Elvis je voleo da vozi motor i znao sam da će, kada vidi moj novi Bonneville, želeti da ga isproba... a kada je to učinio, želeo je da svi momci imaju jednog da bismo mogli da ih vozimo zajedno!“


Elvis

 

TRIUMPH 650 TR6 1964. I BONNEVILLE T120

Smatra se da su motocikli koje je Elvis kupio najverovatnije modeli iz 1964. Triumpovih revolucionarnih roadstera, 650 TR6 i 650 Bonneville T120, koji su u suštini bili isti motocikl sa jednim ili dva karburatora i različitim nivoima tjuninga. '64 Bonneville je došao u sofisticiranoj zlatnoj i aljaško beloj boji, a TR6 u prepoznatljivom “Hifi Scarlet and Silver Sheen” sa zlatnim prugama, crnim okvirom i viljuškama.

Nazvan po višestrukim rekordima Triumpha u brzini u solanama Bonneville, Bonneville T120 je prepoznat u svetu motociklizma kao prava ikona dizajna, odgovorna za postavljanje Triumpha kao broj jedan u 60-im godinama za performanse, upravljanje i stil, i “Bonnie” iz američke specifikacije iz 1964. sa višim rešetkama smatra se klasikom.

POMOZITE DA SE NAĐE TRIUMPH MEMFIS MAFIJE

Svih devet originalnih motocikala je trenutno izgubljeno, bez zvaničnog zapisa o tome gde su nestali posle leta '65. Triumph sada apeluje na fanove širom sveta da pomognu u pronalaženju ili otkrivanju sudbine ovih motocikala.

Triumphovi istraživači žele da čuju bilo koga ko ima trag o tome šta se dogodilo jednom od ovih motocikala ili možda poslednjoj poznatoj lokaciji.

Uz zajednički trud ljubitelja Triumpha i Elvisa koje su u potrazi, nadamo se da će jedan od ovih istorijskih motocikala jednog dana izaći na videlo i ući u istoriju tako što će biti izložen pored drugih istorijskih modela Triumpha.

Ako imate bilo kakve informacije u vezi sa mestom gde se nalazi jedan od ovih istorijskih motocikala, kontaktirajte Triumph na [email protected] .

JEDINSTVENI MOTOCIKL TRIUMPH “ELVIS PRESLI”

I ODGOVARAJUĆA GIBSON LES PAUL GITARA

Otkriće ove sjajne priče popunilo je prazninu u istorijskim knjigama i dodalo novo, ranije neispričano poglavlje u Triumphovoj sopstvenoj priči. U čast ove novootkrivene zajedničke istorije između dva kultna i trajna brenda, Triumph i Elvis Presley Enterprises su naručili jedinstveni custom motocikl kako bi prikupili novac za veoma vredan cilj.

Ovaj prilagođeni Bonneville, zasnovan na potpuno novom modelu T120, ima šemu prilagođenog dizajna nagrađivanog umetnika J Daara i inspirisan je motociklima Memfis Mafije iz 1964. i Stay Avay Joe Desert Sled iz 1968., kao i pod uticajem Elvisovog najlegendarnijeg izgleda iz 1968. - Comeback Special. Dizajn sadrži zlatni blok slova, koji predstavlja Elvisovo ime ispisano svetlima, kao i siluete na crvenoj pozadini, što odražava scenografiju njegovog najpoznatijeg Comeback Special performansa iz '68.

Motocikl je predstavio direktor marketinga kompanije Triumph USA, Adam VanderVin, na Barber Vintage Festivalu 2023. u Birmingemu, Alabama, gde je bio izložen na „Ostrvu Triumpha“ zajedno sa mnoštvom istorijskih Triumph motocikala. To je uključivalo originalni Bonneville T120 iz 1964. godine u istoj zlatnoj šemi boja kao i nekoliko motocikala koje je kupio Elvis, a koji je vlasnica Laura Langham prijavila na VAHNA Motorcicle Shov.

Govoreći na izložbi, umetnik u custom motociklima J Daar je rekao: „Bila mi je čast da skinem platno i otkrijem ovaj neverovatni motocikl. Tribute motocikli su uvek posebni, ali omaž Kralju je jedan od najboljih projekata na kojima sam radio. Ovaj motocikl je nešto na što novi vlasnik može biti neverovatno ponosan da ima u svojoj garaži. Ne samo da je to jedinstven dizajn koji slavi sjajnu priču, već je i odličan način da se prikupi novac za tako vredan cilj.”

Na Barber Festu izložena je i Les Paul gitara sa privremenim custom dizajnom smišljenim da dopuni jednokratni Bonneville T120. Les Paul, koji je poklonio Gibson, takođe će naslikati umetnik J Daar i biće na aukciji zajedno sa motociklom. Izbor gitare inspirisan je još jednim primerom Elvisove velikodušnosti; na probi za '68 Comeback Special, Elvis je svirao na Les Paulu, kojeg je potom poklonio svom kuvaru. Dizajn usvaja istu crvenu, srebrnu i zlatnu šemu kao i motocikl, kao i istaknutu Elvisovu grafiku na rezervoaru za gorivo i bočnim pločama, i uključuje siluete Kralja oko tela gitare, inspirisane njegovim kultnim ''68 Comeback Special'' izgledom.

Bet Hajdt, direktor marketinga za Gibson, komentariše: „Imali smo čast da radimo u partnerstvu sa Elvisovim timom i proslavimo njegovo nasleđe tokom mnogo godina, pa kada smo čuli da naši prijatelji u Grejslendu i Triumphu rade zajedno na custom motociklu kako bi podigli svest i sakupe sredstva za dobar cilj, hteli smo da se pridružimo u odavanju počasti Elvisovom duhu velikodušnosti – i slično onome što smo uradili sa našom kolekcijom legendi iz '59. u znak podrške vožnji Distinguished Gentlemen’s Ride 2022, ovaj prilagođeni Gibson Les Paul model savršeno se slaže sa neverovatnom dizajnerskom šemom motocikla. ”

 

If you have any information related to the whereabouts of one of these historic bikes, please contact Triumph

[email protected]
Elvis

 

„Uzbuđeni smo što smo u partnerstvu sa kultnim brendom kao što je Triumph da oživimo ovaj jedinstveni custom Bonneville T120 dok istovremeno pomažemo jednu od Elvisovih omiljenih dobrotvornih organizacija, Goodwill Homes Community Services u Memfisu“, kaže Dana Carpenter, izvršni potpredsednik odeljenja zabave u Authentic Brands Group, vlasniku kompanije Elvis Presley Enterprises. „Dodatna velikodušnost naših prijatelja u Gibsonu što su doprineli odgovarajućom gitarom Les Paul, jačajući nasleđe velikodušnosti i zajednice za koju se zalagao Elvis Prisli.

 

Ovaj custom motocikl Bonneville T120 i odgovarajuća gitara Gibson Les Paul donirani su dobrotvornoj fondaciji Elvisa Prislija za prikupljanje novca za jednu od Elvisovih omiljenih dobrotvornih organizacija, Goodvill Homes, ustanovu u Memfisu koja pruža savetovanje i usluge za zlostavljanu djecu i njihove porodice. 

Više detalja o aukciji će uskoro biti dostupno na Graceland.com

 

 

Explore Article Tags